10 smarte Enøk-tiltak du kan gjennomføre i hjemmet
ENØK er kort for energiøkonomisering. Som ordet tilsier dreier Enøk seg om hvordan du kan bruke energi på en mer økonomisk måte. Dette trenger ikke bety at du må si farvel til komfort for å spare energi, men heller effektivisere og forvalte energien riktig.
Kort og godt; med gode Enøk-tiltak kan vi faktisk sløse mindre energi og dermed få mer ut av hver kilowattime. Varmepumpe er for eksempel en god løsning for å kunne oppnå dette.
Oppvarming, isolering, belysning og varmtvann er steder du bør rette fokuset mot. Her finnes det både små og store tiltak du kan utføre.
Flere av tiltakene kan du motta Enøk-støtte for fra forskjellige instanser. Du kan se en oversikt fra Enova lenger ned i denne artikkelen.
La oss sette i gang.
1. Mer effektiv lufting
Måten du lufter på har mye å si for hvor energiøkonomisk du er. I stedet for å la vinduet stå åpent hele dagen kan du heller lufte godt over kortere tid.
På den måten kan du forhindre at gulv, vegger og tak blir nedkjølt slik at du ikke trenger å bruke unødig mye strøm for å varme opp boligen igjen.
PS: Skru av varmen når du lufter.
2. Monter sparedusj
En sparedusj kan faktisk halvere utgiftene dine relatert til dusjing.
Særlig om flere i husstanden dusjer etter hverandre, vil det være mye å spare.
Hvorfor?
Fordi jo mindre varmtvann som er igjen i varmtvannsberederen, jo mer energi bruker den til å varme vannet.
Monteringen av sparedusj går relativt smertefritt. Du trenger ikke være i kontakt med fagfolk for å kunne installere den - ofte vil det være nok å skru av det gamle dusjhodet og erstatte det med et nytt sparedusjhode.
Om du er bekymret over svakt trykk i sparedusj, kan du trøste deg med at dette er en teknologi som er i kontinuerlig utvikling, og som stadig blir bedre.
Varmtvannsberederens strømforbruk utgjør normalt ca. 13% av det totale strømforbruket i hjemmet. Den er faktisk en av kildene i boligen som bruker mest energi, noe som betyr at her finnes det gode muligheter for å spare både penger og miljø. Eksempelvis kan du skru av kranen når du pusser tennene eller vasker opp.
3. Bytt ut lyspærene
LED- og sparepærer kan vare lenge, spare strøm og gi deg det samme lyset som vanlige pærer.
Kjøpsprisen på sparepærer er kanskje høyere enn vanlige pærer her og nå, men på sikt vil du spare både energiforbruket og antall lyspærer du senere trenger å kjøpe.
4. Slå av lys og reduser varme i lite brukte rom
Energisparing handler mye om å ikke bruke strøm når det ikke er bruk for den. Dette kan du gjøre både manuelt og automatisk.
For eksempel er det en smal sak å skru av lyset i rommet i det du forlater det. Er det rom i boligen hvor du sjeldent oppholder deg? Reduser varmen der.
Visste du at...
For hver grad du senker innetemperaturen sparer du ca. 5 % av strømmen som går til oppvarming.
5. Trekk for gardiner på kalde dager og netter
Mye sløsing av energi skjer i forbindelse med oppvarming, og særlig er vinduene i boligen utsatte.
I følge Enova kan vinduer stå for 40 % av varmetapet i et hus, selv om de normalt bare dekker 5-10 % av boligens ytterflate. Mye unødvendig oppvarming kunne vært unngått dersom de rette tiltakene hadde blitt gjort.
Så, hvordan forhindre varmetapet og økte strømkostnader?
Vel, enkelte typer gardiner, for eksempel doble plisségardiner, reduserer varmetapet med så mye som 45 prosent. Nye gardiner kan altså fort vise seg å være en god investering på lang sikt.
Vil du lese mer om plisségardiner, kan du ta en titt på denne siden
Dersom du allerede har forsøkt dette, og varmen fortsatt slipper ut igjennom vinduet, kan du forsøke tiltaket i neste punkt.
6. Tetningslister
Rundt vinduer og dører kan det altså skje store varmetap og oppstå en ubehagelig følelse av trekk. Fører du et stearinlys eller lighter langs listene kan du se om flammen blafrer.
Om flammen blafrer er ikke listene helt tette. Da er nye tetningslister et rimelig og effektivt alternativ.
Monter gode tettelister rundt trekkfulle vinduer og dører. Som regel er disse listene enkle å montere på egenhånd og det er tilgjengelig der du får kjøpt byggevarer.
Flere tiltak mot trekk fra vinduet kan du forøvrig lese om i denne artikkelen
7. Nye vinduer
Avhengig av hvilke vinduer du har fra før, kan du halvere varmetapet om du bytter til nye lavenergivinduer. Da bruker du mindre energi på å holde en komfortabel innetemperatur. Du kan også vurdere å bytte ytterdører.
Er du usikker på hvilke vinduer du har, kan du ta en lightertest. Tenn en lighter eller stearinlys når det er mørkt ute, og se etter refleksjonene i vinduet:
- 4 flammer som står i par: 2-lagsrute med U-verdi 2,8 eller mer. Har en av flammene en annen farge har du mest sannsynlig energiglass. Disse har U-verdi på 1,8 eller mindre.
- 6 flammer som står i par: 3-lagsrute med U-verdi 1,9 eller mer. Har en av flammene en annen farge, har du mest sannsynlig energiglass. Disse har U-verdi på 1,8 eller mindre
Jo lavere U-verdi, jo bedre holder vinduet på varmen.
8. Solfanger eller solcellepanel
I fremtiden vil kanskje nye hus kunne produsere mer strøm de bruker. Ved å utnytte de ubrukte overflatene vi har til rådighet kan vi for eksempel høste energi fra solen.
Da snakker vi gjerne om to ulike teknologier for solenergi:
- Solcellepanel produserer strøm som enten brukes i huset. Overskuddet kan selges automatisk tilbake til kraftleverandøren din.
- Solfanger brukes til oppvarming. Hovedsakelig er det snakk om vann som varmes opp, og sendes til steder i huset. For eksempel til bad eller oppvarming av rom.
Solfangere er mer effektivt enn solcellepanel. Fordi den bruker varmen direkte, i stedet for å omgjøre den til strøm. Etter hvert finnes også hybrider av de to.
Da kan du for eksempel kombinere den med en varmepumpe, slik at den kan ta over på dagene hvor solfangerne ikke henter nok varme. Så får du bedre levetid på varmepumpen også.
Har du et hjem med mange ENØK-tiltak, bruker du mindre strøm. Produserer du egen strøm vil du kunne ha desto mer til overs for salg.
9. Etterisolering av bolig
Gamle hus kan nyte godt av etterisolering. Dette vil gi økt komfort, er energisparende og energimerket til boligen kan bli bedre.
Etterisolering av boligen er fort en av de større tiltakene på denne listen, men vil på sikt gi store besparelser.
10. Bytt til mer energieffektiv oppvarmingskilde
Over halvparten av energien i en bolig går som regel til oppvarming. Da er det også her det er mest potensial for energisparing.
Å hindre varmetap er en ting, men utdaterte oppvarmingskilder bruker energien du tilfører den mindre effektivt enn nye løsninger.
Varmepumpe er kjent for å være svært energieffektiv. Den kan gi tilbake 3-4 ganger så mye varme per 1 kWh du tilfører den. I tillegg til at den har flere funksjoner som timer, fjernstyring osv. Den kan til og med fungere som aircondition om sommeren.
Enøk-tilskudd
En del kommuner gir også Enøk-tilskudd - noe du definitivt bør sjekke på din kommunes nettsider. Det har tidligere vært flere tilskudd, men noen er blitt avviklet fra juni 2021.
Liste over eksisterende tilskudd (fra 1. juli 2021):
- Væske-til-vann-varmepumpe – tilskudd inntil 10.000 kroner
- Energirådgivning – tilskudd inntil 5.000 kroner
- Akkumulatortank – tilskudd inntil 5.000 kroner
- Bioovn med vannkappe – tilskudd inntil 10.000 kroner
- Biokjel – tilskudd inntil 10.000 kroner
- El-produksjon – tilskudd inntil 7.500 kr
- Solfanger – tilskudd inntil 5.000 kr
- Varmegjenvinning av gråvann – tilskudd inntil 2.500 kroner
- Oppgradering av bygningskroppen – tilskudd inntil 150.000 kroner
- Balansert ventilasjon – tilskudd inntil 10.000 kr
Vi har tidligere skrevet en artikkel med tips til energisparing. Den handler om ting du kan gjøre i hverdagen for å redusere energiforbruket ditt, så ikke nøl med å lese den også.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris