Varmepumpeservice
5 min lesetid
Sist oppdatert: 04 november 2024

Feilsøking varmepumpe

Opplever du at varmepumpen ikke varmer så godt som før, eller at den bråker mer enn hva som er normalt? I denne artikkelen peker vi på ulike problemstillinger, og viser deg hvordan du feilsøker varmepumpen.
Sammenlign tilbud på varmepumpeservice

Motta tilbud fra flere forskjellige selskaper i ditt nærområde og velg det som passer deg best.

Varmepumpe varmer ikke nok

Her er noen mulige årsaker til at varmepumper ikke varmer nok, eller i det hele tatt:

  • Dårlig rengjøring av filtre
  • Innstillingene på fjernkontrollen 
  • Sikringen er gått
  • Noe tetter utedelen
Du sparer mer penger med en vedlikeholdt varmepumpe
Du bør ha varmepumpeservice hvert andre år for å sørge for at den yter maksimalt - og dermed gir deg full valuta for pengene.

Har du vært flink med vedlikehold?

Jevnlig vedlikehold av en varmepumpe betyr at det er mindre sjanse for at noe går galt. Det gjør også at varmepumper lever enda lenger – ja, opptil 15 år!

Støv i filterene

Ved å rense filteret jevnlig vil du opprettholde den gode luftkvaliteten og varmeeffekten som varmepumpen leverer.

Sørg for at du støvsuger og vasker filterene slik som instruert i bruksanvisningen. Støv, og spesielt mye støv, bidrar til at varmepumpen gir mindre effekt eller bruker mer strøm på å varme opp som vanlig.

Du burde fjerne støvet i filterene hver måned, og selv om du ikke får bort absolutt alt av belegg og støv, så er dette et godt tiltak. Hvert andre år anbefaler de fleste at du bestiller vedlikeholdsservice på varmepumpen.

Filtrene i varmepumpen

I en varmpumpe finner du grovfilter, som har som oppgave å rense luften for større partikler. Om du er pollenallergiker bør du også skaffe et finfilter, dersom din varmepumpe ikke har dette. Finfilteret tar av seg mindre støvpartikler, pollen og vond lukt.

Les mer om vedlikedhold av varmepumpe i denne artikkelen.

Sjekk innstillingene

For eksempel, når du fyrer i stua kan en varmepumpe som er satt til auto plutselig sette på avkjølingsfunksjonen. Dette skjer fordi den merker at temperaturen blir høyere enn temperaturen du og varmepumpen er blitt enige om tidligere.

Det er anbefalt å sette en temperatur du ønsker deg, og bruke de manuelle innstillingene. Se etter symbolet på fjernkontrollen som skal gi varme – ofte er dette en sol eller en rød pil som peker opp.

Flere fordeler med manuell innstilling: 

  • Bruker mindre strøm enn auto
  • Lavere turtall, som gir mindre støy
  • Stødigere romtemperatur med bedre fordeling i rommet

Viftehastighet

Varmepumper prøver alltid å ha en lav lydprofil så det ikke bråker for mye. Derimot betyr mindre lyd en tregere vifte. Det trenger ikke nødvendigvis bety at en varmepumpe varmer dårlig, men betyr ganske enkelt at du kan sette opp hastigheten på viften for å få effekten du ønsker. 

Større vifter trenger færre omdreininger for å flytte samme mengde luft som mindre vifter gjør. Det betyr også at varmepumper med større vifter lager mindre støy.

Utedelen

Utedelen må være fri for snø, løv, is og annet som kan redusere effekten av varmepumpen inne. Det er utedelen som supplerer innedelen med luften du får i hjemmet ditt, og blir den dekt av snø kan det bli et problem. Sørg for å børste bort snø og annet som kan stoppe luftstrømmen. 

Derfor er det definitivt en god idé å skaffe et varmepumpehus til å beskytte utedelen.

Les mer om hvilke årsaker som fører til at varmepumpen ikke varmer i denne nyttige artikkelen.

Varmepumpens utedel starter ikke

Dersom utedelen ikke starter kan det skyldes is inne i utedelen. Dette kan du løse ved å smelte isen med litt varmt vann dersom du rekker, eller finne løsningen i bruksanvisningen. Varmepumper har en avrimingsfunksjon som skal kvitte seg med is.

Opplever du at en varmepumpe ikke avrimer, kan det bety at utedelen har fryst ned, eller inneholder for mye is. 

Funker ingen av disse forslagene burde du få en montør til å se over varmepumpen, slik at de kan fikse problemet. Det er ikke anbefalt å fjerne isen med makt – det kan gå utover garantien din.

Sikringen er gått

Strøm

Det enkleste du gjør er å sjekke at varmepumpen får strøm. Du kan sjekke at kontakten står i, og at hovedbryteren og hovedsikringen fungerer. Sjekk også sikringer og jordbryterfeil på den kursen som varmepumpen til tilkoblet. 

Dersom du opplever varmepumpe-problemer der sikringen går konstant kan det være feil i det elektriske systemet og en elekstriker burde tilkalles for å undersøke problemet. 

Innstillinger

Varmepumper har innebygd funksjoner som tidsstyring for hvor lenge, og når, varmepumpen skal gå. Det kan hende at noen har skrudd på tidsstyringen og angitt en tid for når varmepumpen skal være på. Slike funksjoner kontrollerer du fra fjernkontrollen.

Sjekk med bruksanvisningen for din modell og hvilke funksjoner du har og hvordan du skrur dem av eller på.

Flere gode tips for riktig innstilling av varmepumpe kan du lese om i denne artikkelen.

Ulyd fra varmepumpe

Konstant høy lyd fra ute- eller innedelen kan være et tegn på at viftemotoren er ødelagt eller slitt.

Periodisk støy er normalt. På utedelen skyldes dette avriming og er en vedlikeholdsfunksjon i varmepumpen din. Når utedelen automatisk avrimer, kan dette påvrike innedelen ved at den slutter å fungere. Da kan det hende at du hører lyder fra innedelen, som er gass som beveger seg gjennom rørene. Innedelen vil starte igjen når avrimingen er ferdig.

Dersom det skulle fortsette over lengre tid, burde du melde fra til en varmepumpemontør om feil.

Støyer varmepumpen din? Da bør du ta en kikk i denne nyttige artikkelen, som tar for seg ulike årsaker til at varmepumpen lager ulyder

Varmepumpe lekker vann

Opplever du lekkasje fra varmepumpen kan det hende at dreneringsslangen, som skal føre vann ut av marskinen når den går på kjøling, er løs eller helt tett.

Skru av varmepumpen eller bruk fjernkontrollen til å sette på varme. Dette stopper lekkasjen frem til du får en service på pumpen.

Vann fra utedelen er helt normalt under avrimingsprosessen.

Lys som blinker

Det er noen signallys som blinker fra innedelen når noe ikke stemmer og er ofte et signal på teknisk feil. Noter deg hvor mange ganger lyset blinker og i hvilke farger de blinker. Dette forteller du til de som skal utføre service på pumpen.

Du kan som regel bruke varmepumpa selv om den blinker, da den vil skru seg av om noe går galt. Sjekk bruksanvisningen for å finne ut hva blinkingen kan signalisere.

Service

Dersom feilsøkingen viser til et problem som krever ekspertise tilbyr vi gratis og uforpliktende tilbud fra en rekke service-bedrifter som fikser problemet for deg. Det anbefales å ha en service hvert andre år, på både innedelen og utedelen.

Etter en service kan du stole på at varmepumpa leverer oppvarming av boligen med lavt forbruk av energi – som alltid.

Sammenlign tilbud på varmepumpeservice
Motta tilbud fra flere forskjellige selskaper i ditt nærområde og velg det som passer deg best.

Thomas Marthinsen
Thomas Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Sammenlign tilbud på varmepumpeservice

Motta tilbud fra flere forskjellige selskaper i ditt nærområde og velg det som passer deg best.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign tilbud på varmepumpeservice
Motta tilbud fra flere forskjellige selskaper i ditt nærområde og velg det som passer deg best.