5 enkle tips til hvordan bruke varmepumpe mest økonomisk
Dersom du har oppdaget at varmepumpen din ikke er optimal for din bolig eller trekker på årene, kan det være på tide å skaffe en ny. Om du ønsker gode tilbud fra anerkjente varmepumpeprodusenter, kan du fylle ut skjemaet vårt ved å trykke på knappen under
Om du eier en varmepumpe vet du fra før av at du har en energieffektiv og miljøvennlig form for oppvarming. Men i forsøket på å gjøre oppvarming enda mer økonomisk gunstig, kan det hende at du, i god tro, gjør noen tabber som faktisk kan gjøre oppvarmingen dyrere. Dette kommer vi inn på i denne artikkelen.
Her er 5 gode tiltak du kan gjøre for å bruke varmepumpen på en mest mulig økonomisk måte:
- La varmepumpen jobbe kontinuerlig
- Jevnlig vedlikehold og regelmessig service
- Bruk manuell styring istedenfor auto
- Ikke sett for høy temperatur
- Sjekk om du har riktig varmepumpe for ditt behov
Videre i denne artikkelen kan du lese mer om de ulike aspektene ved varmepumpe du bør tenke over dersom du ønsker å bruke varmepumpen mest mulig økonomisk.
1. La varmepumpen jobbe kontinuerlig
Er du en av de som har tenkt at den beste måten å spare inn på varmepumpens strømforbruk må være å skru den av om natten?
Vel, rent umiddelbart høres det kanskje logisk ut. Men varmepumpen må jobbe hardere dersom den må varme opp iskalde gulv og vegger etter en kald natt, enn om den kunne fått holde på med jevn temperatur hele tiden.
Og når varmepumpen må jobbe hardere, bruker den i tillegg mer strøm. Dette kan du særlig merke om du starter den opp igjen på dagtid.
Faktisk ville det vært mer lønnsomt å skru opp temperaturen litt ekstra om natten, siden strømprisene er lavest på denne tiden av døgnet.
Da vil varmepumpen varme opp huset ditt, slik at du heller kan skru temperaturen noe ned igjen på dagtid, hvor strømprisene er høyere.
Flere årsaker til hvorfor du bør la varmepumpen stå på hele tiden
At strømbruken kan øke betydelig dersom varmepumpen må varme opp fullstendig nedkjølte tak, gulv og vegger, er alene en god grunn til å heller la den jobbe på jevn temperatur hele tiden. I tillegg unngår du slitasje og lang oppvarmingstid.
Les mer om temaet i denne nyttige artikkelen.
2. Jevnlig vedlikehold og regelmessig service
En varmepumpe gir mye varme i forhold til strømmen som brukes. Men for at du skal få maksimal ytelse her, er det viktig med godt vedlikehold og regelmessig service på både innedel og utedel.
Det vil forlenge både varmepumpens levetid og ytelse, slik at investeringen varer lengst mulig. Og jo lenger du har varmepumpen, jo mer strøm vil du til syvende og sist spare.
En luft-til-luft varmepumpe med rene filtre som har hatt varmepumpeservice hvert andre år, vil fordele varme mer effektivt, noe som igjen påvirker hvor energieffektiv den er.
For jo lettere vei luften har igjennom filtrene, desto mindre må varmepumpen må jobbe for å produsere varmen.
Tiltak du bør gjøre:
- Rense filtrene i innedelen en gang i måneden. Les mer om filtrene i denne artikkelen
- Sjekke at utedel er fri for uønskede elementer, som løv, snø, is og annet. Varmepumpehus kan være en smart løsning her.
Les mer om vedlikehold av varmepumpe i denne artikkelen
3. Bruk manuell styring i stedet for auto-funksjonen
Unngå automatisk innstilling («AUTO»). Dersom denne innstillingen er aktivert, vil varmepumpen forsøke å justere temperaturen opp og ned etter behov.
Selv om dette høres enkelt og greit ut, er ikke den automatiske innstillingen ideell, hverken fra et oppvarmings- eller økonomisk perspektiv.
Hvorfor ikke?
Jo, fordi det norske klimaet kan være veldig uforutsigbart. På vinteren kan vi plutselig gå fra minus 10 grader om natten til pluss 2 grader om morgenen. I tillegg vil andre faktorer, som strålene fra morgensola, varme opp boligen igjen etter en iskald natt.
Dette i seg selv kan være nok til å forvirre varmepumpen din hvis du har satt den til selv å bestemme når den skal varme opp eller kjøle ned boligen.
Blir rommet varmere, for eksempel fordi du fyrer i peisen, kan en varmepumpe satt til auto plutselig aktivere avkjølingsfunksjonen.
Dette kan føre til at temperaturen i rommet blir veldig ustabil, noe som kan gi deg inntrykk av at varmepumpen varmer dårlig, eller ikke i det hele tatt.
Dette kan føre til at du tyr til ekstra oppvarming av for eksempel panelovner - noe du kanskje ikke hadde trengt om varmepumpen i stedet var manuelt innstilt til å holde en jevn temperatur.
Les mer om riktige innstillinger av varmepumpe i denne hjelpsomme artikkelen.
4. Ikke sett for høy temperatur
Anbefalt temperatur er å stille varmepumpen til et sted i området 22- 24 grader, litt avhengig av tilstanden på boligen din.
Det finnes flere faktorer som påvirker temperaturen og oppvarmingstiden i huset ditt, blant annet:
- Hvor godt isolert huset ditt er
- Mange lukkede rom
- Hvor i boligen varmepumpen er plassert
Dersom du vil ha 22 grader i boligen, bør du stille den inn på nettopp 22 grader. Ikke fall for fristelsen med å justere den opp til 30 grader for at det skal bli fortere varmt.
For det blir ikke fortere varmt selv om du gjør dette.
Varmepumpen har en termostat, så det beste er bare å sette den på ønsket temperatur å la den jobbe seg oppover.
Blir det veldig kaldt ute, kan det være at du må hjelpe varmepumpa med oppvarmingen. For eksempel med en vedovn, peis, eller de nevnte panelovnene.
Men husk: dersom du ønsker en så økonomisk bruk som mulig: sjekk de andre punktene i artikkelen (inkludert siste punkt) før du tyr til ekstra elektrisk oppvarming.
5. Sjekk om du har riktig varmepumpe for ditt behov
Produsenter av varmepumper tilbyr en rekke ulike modeller med ulike SCOP tall, støynivå, størrelse, antall innedeler, og ikke minst ulike systemer (luft-luft, luft-vann og mer).
Og ikke minst: tilstanden på boligen din. Om du har et eldre hus med mange lukkede rom og dårlig isolasjon kan dette bidra til at du får en helt annen opplevelse enn naboen får med sin varmepumpe.
I tillegg vil hvor i landet du bor spille en rolle for hvordan varmepumpen presterer.
Om du bor på et sted med kaldt klima må du etter all sannsynlighet ha en større varmepumpe med sterke SCOP tall, enn om du bor på et sted med et mildere kystklima.
Derfor: skal du bruke varmepumpe mest mulig økonomisk må varmepumpen være tilpasset klimaet og tilstanden på boligen din. Om du fikk hjelp av montør ved installasjon vil du antakeligvis ha gode forutsetninger.
Men dersom du gjorde monteringen selv, noe som fra 2013 ikke lenger er lov, kan det eksempelvis være at plasseringen eller størrelsen på varmepumpen ikke er optimal basert på boligen din.
Og ikke minst - det kan hende den ble installert feil, slik at den ikke gjør en så god jobb som den er ment for å gjøre.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris