Hvordan følge med på strømpriser?
Finn ut hvor mye du kan spare på å sammenligne strømleverandører. Det er helt gratis og uforpliktende.
Den enkleste måten å følge med på dagens strømpris er ved å ha avtale med et strømselskap som viser strømprisene i appen sin. En del har også strømprisene liggende på nettsiden sin, men en app er lett tilgjengelig til enhver tid.
Du kan også se dagens strømpris her.
Har ikke strømselskapet ditt en appløsning? Få tilbud fra flere strømleverandører og finn en som gjør det lett for deg å følge med på strømprisene.
Spotprisen endrer seg hver time basert på tilbud og etterspørsel på strøm, og publiseres på kraftbørsen Nord Pool dagen i forveien.
Noen strømselskaper tilbyr smartløsninger som hjelper deg med å styre strømforbruket ditt til perioder hvor strømmen er billigere. På den måten sparer du både tid og penger.
Slik kan du følge med på strømprisene:
- Strømleverandørens nettside eller app
- Elhub – en nøytral database for det norske kraftmarkedet utviklet av Statnett.
- Sammenligningstjenester for strøm
- Nord Pool
INFO: Fra 1. september 2022 og ut mars 2023 vil de som bor sør i Norge med de høyeste prisene få dekket 90 prosent av strømprisen over 70 øre per kwh.
Når er strømmen billigst?
Strømmen er billigere på natten enn på dagen. De dyreste strøm-timene får du om morgenen og ettermiddagen – da flest mulig bruker strøm.
Forsøk å reduser strømforbruket mellom:
-
07:00-09:00
-
16:00-18:00
I morgentimene og timene om ettermiddagen bruker vi kollektivt mest strøm, den billigste strømmen får du når færrest bruker strøm.
For å spare penger på strøm kan du blant annet varme opp boligen på natten og skru ned varmen på dagtid. Vurder om du trenger å dusje i de mest populære timene om morgenen. Kanskje kan det være lurere å flytte dusjingen til kvelden?
Du kan spare penger ved å vite når på døgnet strømmen er billigst.
Hva påvirker strømprisen?
Kraftbørsens priser påvirkes av tilbud og etterspørsel, men det påvirkes også av flere faktorer som:
-
Nivået på kraftproduksjonen i Norge
-
Nivået på kraftproduksjonen i samarbeidslandene
-
Nivået på kraftproduksjonen utenfor Nord Pool kraftmarkedet.
-
Prisen på strøm uten for det nordiske/ nordeuropeiske kraftmarkedet.
-
Forbrukerens strømforbruk
-
Strømmengden som eksporteres til utlandet
-
Dollarkurs
-
Prisen på CO2-utslipp
-
Kabelkvalitet og vedlikeholdsarbeid
-
Overføringsbegrensninger i strømnettet – Flaskehalser.
Strøm- og kraftproduksjonen påvirkes av klimaet; vær og vind samt produksjon av fossilt brensel. Mye snø og vann gir oss lavere strømpriser enn ved tørt vær og lite vann i magasinene i Norge.
VISSTE DU AT: Vannkraft en av de eldste og største kildene til fornybar energi. Den naturlige strømmen av vann i bevegelse genererer elektrisitet. I Norge er de fleste kraftverkene vannkraftverk. Norges, og kanskje også verdens, første vannkraftverk ble tatt i bruk i 1882 på Senjens Nikkelverk i Hamn på Senja. Kraftverket ga nok strøm til 8 lysbuelamper.
Strømpriser time for time
Nord Pool har en oversikt som viser dagen i forveien, her kan du se utviklingen på strømprisene time for time, dag for dag. De som er interessert i historiske strømpriser kan også finne det.
Strømprisen bestemmes etter en budrunde på NordPool spot. Prisen skal balansere tilbud og etterspørsel i Norden, samt hvor mye strøm som kan flyttes fra et område til et annet – det er dette som gjør at prisen varierer i landet.
Spotpris eller timespot – hva er best?
Strømavtalen din påvirker hvor mye du må betale for strømmen du bruker. Du kan velge mellom ulike strømavtaler– alle med egne egenskaper til ulikt behov, de vanlige er.
-
Spotpris – betaler innkjøpsprisen gjennomsnittsberegnet time for time i en måned. Det beste alternative for de fleste.
-
Timespot – betaler innkjøpspris time for time, billigst dersom du følger med på timesprisene.
-
Fastpris – betaler fast pris over en periode, forutsigbar på pris.
-
Variabel strømavtale – betaler fastpris for de nærmeste ukene, forutsigbar på pris.
Med en timespotavtale kan du tjene på å bruke strøm til tider ikke alle bruker den. En spotprisavtale regner ut gjennomsnittet av døgnets kraftpris – dermed er klokkeslettet irrelevant.
Bruker du avtalen riktig kan timespot gi deg billigere strømregning gitt at du bruker strøm på riktige tidspunkter, derfor anbefales det som oftest spotprisavtale – da kan du dusje, lage mat og lade elbil på morgenen og ettermiddagen.
Har du en sportprisavtale eller en timespotavtale, betaler du denne pluss et påslag per kWh og en fast månedspris.Påslaget varierer fra strømleverandør til strømleverandør.
INFO: Spotpris betyr at du betaler det samme for strømmen som strømleverandøren din kjøper det inn for.
Strømprisen avhenger av hvor du bor
Det er forskjell på hva en kilowattime koster på Sør- og Vestlandet i forhold til Midt-Norge og nordover. Dette gjenspeiler seg i naturkreftene da det blåses mye nord i Sverige – noe som fører til høy produksjon av vindkraft som både Midt-Norge og Nord-Norge nyter godt av.
Strømkundene i Midt- og Nord-Norge er unntatt elavgift og moms, dette bidrar også til å øke prisforskjellene. I tillegg tar utenlandskabelen litt av skylden, men hovedårsaken akkurat nå (Oktober 2022) er det også krigen i Ukraina og stopp i gasstilførelsen fra Russland til Europa.
Dette presser prisen på strøm oppover.
Heldigvis har Regjeringen innført strømstøtte, men du bør likevel tenke på å redusere strømforbruket ditt.
Dersom du kan senke innetemperaturen med bare 1 grad – sparer du allerede mer strøm, noe som kan merkes på strømregningen din: du får spart ca 5 prosent av kostnadene til oppvarming og du får et bedre innemiljø.
HUSK: Det er gjennomsnittsprisen for måneden i ditt prisområde som legges til grunn for strømstøtten.
Har du byttet strømavtale?
Se om du kan få en billigere strømavtale ved å bytte.
Forbrukerrådet anbefaler at du sjekker strømavtalen din for å finne ut om du kan spare på å bytte strømavtale. Tjenestetorget har et skjema du kan fylle ut som gir deg tilbud fra flere forskjellige strømleverandører i ditt område.
Sjekk ut hvilke strømleverandører som passer best for deg og som kan gi deg det beste tilbudet. Det er mange tilbydere der ute, derfor er det viktig å ha en sjekkliste over ulike faktorer som er viktige kriterier for å kunne gi en god strømavtale.
Hvordan bytte strømleverandør?
Lurer du på hva du skal gjøre for å bytte strømleverandør? Her har vi skrevet en artikkel som skal hjelpe deg å bytte strømleverandør.
Du bør undersøke om du kan spare en del kroner på å bytte strømleverandør. Dersom du ikke har sjekket markedet på en stund og du fortsatt har den samme avtalen – kan du ha tapt noen kroner.
Få tilbud på strøm fra flere strømleverandører med ett enkelt skjema!
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris