Er pergola søknadspliktig?
De siste årene har reglene rundt bygging, nabovarsel og søknadskrav blitt noe forenklet. Lurer du på om pergola søknadspliktig?
Dersom arealet er mindre enn 15 kvadratmeter, følger regelverket når det gjelder byggegrense og utnyttelsesgrad, og du ikke skal ha et permanent tak, trenger du ikke søke for å sette opp konstruksjoner som pergola. Det samme gjelder også levegger/glassvegger.
Uansett om konstruksjonen du skal bygge er søknadspliktig eller ikke, må du må passe på at du følger bestemmelser som gjelder utnyttelsesgrad, byggegrenser og avstandskrav.
Videre i denne artikkelen kan du lese mer om bestemmelser du må følge uansett -søknadspliktig eller ei - samt hvordan du går frem, dersom din pergola skal være mer enn 15 kvadratmeter stor.
Pergola stammer helt tilbake fra renessansetiden i Italia. Da var hensikten å bygge inn gangstier i hagene og ha noe som slyngplanter kunne feste seg til.
Gjør alltid research før du begynner å bygge
Kommunen du bor i kan også ha særskilte regler og bestemmelser som det er viktig at du kjenner til. Undersøk derfor nøye hvilke tiltak du kan gjøre der du bor, før du begynner med arbeidet.
Hvordan defineres Pergola i byggesaker?
De fleste byggesaksbehandlere definerer en pergola som en åpen konstruksjon, uten permanent tak. «Taket» på en pergola er altså i utgangspunktet åpent.
En pergola skal av den grunn ikke regnes med i bruksareal (BRA) eller Bebygd areal (BYA).
Et eksempel på et "tak" du kan gå for - uten å søke - er å bruke en markiseduk.
En markiseduk som tak kan nemlig trekkes til side, og er derfor ikke å regne som permanent tak. En slik konstruksjon er derfor normalt ikke søknadspliktig.
Men om du derimot skal ha et permanent tak på pergolaen, vil det ikke lenger sees som en pergola i byggesakssammenheng. Resultatet er at "pergolaen" nå blir sett på som en åpen overbygget konstruksjon.
I et slikt tilfelle er ikke konstruksjonen unntatt søknadsplikt og skal medregnes i grad av utnytting (BYA) Bebygd areal eller (BRA) Bruksareal).
Bebygd areal og bruksareal
Bebygd areal (BYA) er summen av det areal som bebyggelsen opptar av terrenget. Bruksareal (BRA) er alle målbare plan inne i bygningen, pluss åpne arealer med overbygg (som carport eller lignende).
Bestemmelser du uansett må følge
Selv om du ikke nødvendigvis trenger å slike om å få bygge en pergola, finnes det likevel bestemmelser du er nødt til å følge.
Utnyttelsesgrad
Utnyttelsesgrad bestemmer hvor stor del av eiendommen du har lov å bygge på.
Byggegrenser
En byggegrense sier noe om hvor på eiendommen din du kan bygge.
Det er en fastlagt grense for hvor nært du har lov til å bygge mot:
-
andre bygninger
-
nabogrense
-
vegetasjon
-
vei
-
jernbane
-
sjø
Meld inn til kommunen
Ikke glem at du også må melde inn konstruksjonen til kommunen selv om den ikke er søknadspliktig. Dette må du gjøre senest fire uker etter ferdigstillelse, slik at kommunen kan oppdatere kart- og matrikkeldata.
Hva med terrasse og levegg?
Bygge levegg uten å søke
Byggereglene for levegger gjelder permanente konstruksjoner, som for eksempel levegger i tre.
Her kan du sette opp en levegg som er 1,8 meter høy. Den kan være 5 meter lang om den står på tomtegrensen, eller 10 meter lang om den står 1 meter fra grensen.
En uttrekkbar levegg er ikke søknadspliktig.
Bygge terrasse uten å søke
-
Kan ikke ha et samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) på over 15 kvadratmeter
-
Maksimalt 1 meters høyde fra terrenget uten å måtte søke.
-
Terrassen kan stikke maksimalt 4 meter ut fra husveggen,
-
1,2 meters høyde på rekkverket
-
Kan ikke være overbygd
Vedlikeholdsfritt tak til terrassen?
Mange terrassetak er vedlikeholdsfrie i pulverlakkert eller galvanisert stål, glass og kraftig polykarbonat. Går du for dette, unngår du å bruke tid på vedlikehold av taket. Les mer om terrassetak her.
Hvordan går jeg frem om jeg må søke?
Hvis du ser at du blir nødt til å søke om å bygge pergola, terrasse, levegg og andre tilbygg, gjøres dette ved å sende en søknad til Plan- og Bygningsetaten i kommunen eiendommen ligger.
Du får god hjelp til hele søknadsprossesen på denne siden.
Sammenlign tilbud på pergola i dag
Vil du motta flere gode tilbud på pergola?
Vi har gjort det enkelt for deg. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet under, og innen kort tid vil du motta flere tilbud på pergolaer.
Da er det lettere å få oversikt over både pris, løsning og leverandør.
Å innhente tilbud er gratis og helt uforpliktende!
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris