4 vanlige årsaker til at røykvarsleren piper uten grunn
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.
Når en røykvarsler går av uten grunn, kan det være ganske så irriterende å feilsøke problemet i det uendelige. Men det er altså noen gjennomgående årsaker som ligger bak, og noen av de vanligste årsakene skal vi ta en titt på nå.
Årsaker som kan få røykvarsler til å pipe/slå alarm uten grunn kan blant annet være:
- Støv inne i røykvarsleren
- Feil plassering av røykvarsler
- Gasser fra maling og lakk
- Røykvarsleren er gammel
Igjen - husk at det er forskjell på et lite pip fra varsleren og full alarm. Et kort "pip!" med jevne mellomrom betyr stort sett at du må bytte batteriet. Ikke bare ta ut batteriet, men sett inn et nytt med én gang. En fungerende røykvarsler kan være forskjellen på liv og død.
Videre kan du lese flere detaljer rundt de ulike årsakene til at røykvarsler piper, samt få svar på hvordan du kan gå frem for å løse problemene.
1. Støv inne i røykvarsleren
Det er mange partikler og støv i luften, og holder du på med oppussing kan støv og smuss fra dette bevege seg mot røykvarsleren og få den til å gi falsk alarm.
Men det gjelder ikke bare plutselig støvoppsamling ved oppussing. Nei, i tillegg kan støv over tid samle seg opp i inne i deteksjonskammeret til røykvarsleren, og vil til syvende og sist gjøre røykvarsleren mer sensitiv.
Sørg derfor for å rengjøre alle røykvarslerne dine minst én gang i året - enten forsiktig med støvsuger (på svak styrke) eller ved bruk av en trykkluftspray. Da reduserer du dermed sannsynligheten for at den gir falsk alarm ved støvoppsamling.
Visste du at...
Røykvarslerens dag er 1. Desember. Dette er dagen hvor du bør gå over alle varslerne i huset og bytte batterier, fjerne støv/smuss og sjekke at alle fungerer som de skal.
Til og med gjennomtrekk kan frakte partikler raskt inn i deteksjonskammeret til røykvarsleren og dermed få den til å slå alarm. Har du opplevd dette bør du definitivt lese videre. Da kan det nemlig hende at neste steg vil hjelpe deg.
2. Feil plassering av røykvarsler
Hvor er røykvarslerne dine plassert? Det spiller faktisk en viktig rolle i forhold til hvor lett varslerne har for å gi falsk alarm.
Har du plassert røykvarsler nærme badet? Etter en varm dusj kan kondens, fukt og varme fra badet treffe røykvarsleren din. Dette kan føre til at den sier ifra.
Det samme kan skje hvis du har en røykvarsler plassert nær varmepumpe eller utgangsdøren. På kalde vinterdager kan temperaturforandring trigge røykvarsleren når kald luft utendørs møter den varme luften som er inne i huset ditt.
Mistenker du at det kan være røykvarslerens plassering som er årsaken til at den slår alarm uten grunn, anbefaler vi at du tester teorien ved at du bytter den ut med en røykvarsler fra et annet rom for å se om den også reagerer.
Gir denne røykvarsleren også falsk alarm? Da er det grunn til å anta at plasseringen ikke er optimal. Du kan lese mer om riktig plassering av røykvarslere i denne nyttige artikkelen.
Kort om riktig plassering av røykvarslere
- Du skal ha minst én røykvarsler i hver etasje i boligen din.
- De skal plasseres minst en meter ut fra veggen og der det er høyest under taket
- De skal høres godt - uansett hvor du er!
Hvis røykvarsleren er ionisk, kan du eventuelt bytte ut denne varsleren med en optisk varsler. Optiske røykvarslere er i bedre stand til å takle både damp, fuktighet og stekeos, og kan dermed være en bedre løsning enn ioniske røykvarslere rundt bad og kjøkken.
3. Gasser fra maling og lakk
Pusser du opp huset om dagen? I så fall bør du vite at gasser som oppstår fra maling og lakk kan være med på å trigge røykvarsleren.
Dekk derfor til, eller ta ned varsleren når du jobber, men husk å fjern tildekningen/sette den opp igjen når du er ferdig, slik at den er i stand til å varsle deg hvis det faktisk skulle oppstå brann.
4. Røykvarsleren er gammel
Hvis du har testet og sjekket løsningene ovenfor uten hell, kan svaret på hvorfor røykvarsleren din stadig slår feilalarm være det mest åpenbare.
Røykvarsleren kan rett og slett være gammel. Og her også er det særlig ioniske varslere som har lettest for å bli overfølsomme.
Røykvarslere bør byttes ut etter 10 år. Har du gamle røykvarslere i huset kan den beste løsningen være å skaffe deg splitter nye.
Feilalarm: ioniske VS optiske røykvarslere
Vi touchet såvidt innom dette tidligere i denne artikkelen, men det fortjener et lite avsnitt:
Noen typer røykvarslere er mer ømfintlige enn andre. Den sorten de fleste av oss har én eller flere av i hjemmet er ofte ionisk, som er en eldre type røykvarsler.
Ioniske røykvarslere piper gjerne oftere og kan gi oftere feilalarm, da den takler røyk og partikler fra stekeos og fukt dårligere enn optisk.
Et bedre alternativ er den nyere optiske varsleren, som også er bedre rustet til å oppdage ulmebrann, siden den oppdager røykutvikling raskere enn en ionisk varsler. Det er forøvrig også optisk varsler som er anbefalt av både Norsk Brannvernforening og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap.
Vil du lese mer om forskjellene mellom ionisk og optisk røykvarsler, samt hvordan de bør brukes for best effekt? Da bør du lese denne artikkelen.
Seriekoblede røykvarslere
Har du seriekoblede, trådløse røykvarslere i boligen er du tryggere i tilfelle det eksempelvis skulle oppstå ulmebrann i kjelleren. Røykvarslerne i alle rom vil dermed alle i huset gå av når én gjør det. Selv om dette kan være veldig stressende/irriterende ved feilalarmer, kan det redde livet ditt hvis det faktisk skulle begynne å brenne i huset ditt.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris