Varmepumpeservice
5 min lesetid
Sist oppdatert: 04 november 2024

Varmepumpe varmer ikke! 6 mulige årsaker

Dersom du merker at varmepumpen ikke varmer særlig godt, eller ikke i det hele tatt, er du kommet til rett sted. I denne artikkelen kan du lese om ulike årsaker til at varmepumpen ikke varmer.
La en montør hjelpe deg - bestill service nå

For å sikre best mulig ytelse og levetid på varmepumpen bør du ha varmepumpeservice hvert andre år. Be om tilbud på service via Tjenestetorget.

Varmepumpen er en fantastisk maskin til både oppvarming på kalde vinterdager og kjøling om sommeren. Såfremt den funker som den skal, vel og merke. Har du en varmepumpe som ikke varmer like godt som før?

Her er seks mulige årsaker til at varmepumpen ikke varmer nok, eller i det hele tatt:

  1. Årsak 1: Dårlig rengjøring av filtre
  2. Årsak 2: Innstillingene på fjernkontrollen
  3. Årsak 3: Varmepumpen din takler nordiske forhold dårlig
  4. Årsak 4: Sikringen er gått
  5. Årsak 5: Noe tetter utedelen
  6. Årsak 6: Varmepumpen er gammel

Videre i denne artikkelen kan du lese mer detaljert om de ulike årsakene til at varmepumpen ikke varmer.

Du bør ha varmepumpeservice hvert andre år for maksimal ytelse

...og som dermed gir deg full valuta for pengene. Trykker du på knappen under kan du be om, og sammenligne tilbud på varmepumpeservice fra ulike tilbydere, helt gratis.

Årsak 1: Dårlig rengjøring av filtre

Jevnlig vedlikehold av varmepumpen vil gjøre underverker.

Om du har en luft-til-luft varmepumpe, bør du gå over filtrene inne i varmepumpens innedel. Disse filtrene samler opp støv og skitt, og om de blir for tette, vil varmepumpens evne til å blåse luft bli redusert. Med andre ord - varmeeffekten reduseres med tette filtre.

Rengjøring av disse filtrene vil forbedre hvor effektivt varmepumpen varmer opp, som også betyr at den bruker mindre strøm til å produsere varmen. I tillegg bidrar rene filtre til et bedre inneklima

Du bør støvsuge og rense filtrene i innedelen en gang i måneden

Årsak 2: Innstillingene på fjernkontrollen

Det er faktisk flere innstillinger på fjernkontrollen som kan føre til at varmepumpen ikke varmer:

  • Timer står på
  • Stille-/økomodus kan iblant gjøre det vanskelig å oppnå temperaturen du ønsker
  • Varmepumpen er satt til «AUTO» eller «COOL» i stedet for «HEAT»

Timer er rett og slett tidsstyring som kan ha blitt satt på ved et uhell. Om denne står på vil varmepumpen slutte å gi varme etter det bestemte tidsrommet er utgått.

Om stillemodus er aktivert går viftene saktere for å redusere støynivået. Det fører videre til at varmepumpen ikke varmer like effektivt. Om det er spesielt kaldt ute, kan det hende du må skru av stillemodus for å få mest mulig varme.

Unngå automatisk innstilling («AUTO»). Dersom denne innstillingen er aktivert, vil varmepumpen forsøke å justere temperaturen opp og ned etter behov. Selv om dette høres enkelt og greit ut, er ikke den automatiske innstillingen ideell.

Hvorfor ikke?

Jo, fordi det norske klimaet kan være ganske så uforutsigbart. På vinteren kan vi plutselig gå fra minus 10 grader til pluss 2 grader over natten. I tillegg vil andre faktorer, som strålene fra morgensola, varme opp boligen igjen.

Dette i seg selv kan være nok til å forvirre varmepumpen din hvis du har satt den til selv å bestemme når den skal varme opp eller kjøle ned boligen. 

Blir rommet varmere, for eksempel fordi du fyrer i peisen, kan en varmepumpe satt til auto plutselig aktivere avkjølingsfunksjonen.

Dette kan føre til at temperaturen i rommet blir veldig ustabil, noe som kan gi deg inntrykk av at varmepumpen varmer dårlig, eller ikke i det hele tatt.

Les mer om riktige innstillinger av varmepumpe i denne hjelpsomme artikkelen.

Årsak 3: Varmepumpen din takler nordiske forhold dårlig

Om du har en eldre varmepumpe, eller varmepumpen er laget av en ukjent produsent, kan det være at varmepumpen du skaffet ikke er designet for å takle kalde, nordiske vintre.

Nyere varmepumper av etablerte, velkjente produsenter er stort sett laget for å tåle temperaturer ned til -25 grader. Disse modellene merkes ofte som «nordiske modeller».

Men hvordan kan du se om en varmepumpe er laget for nordiske forhold?

  1. Se altså om modellen er merket som nordisk modell
  2. Energimerkingen gir deg ofte svar på om varmepumpen er egnet for kaldt klima eller ikke. Vi sier ofte, og ikke alltid, fordi produsenter av varmepumper ikke er pålagt å oppgi årsvarmefaktoren (SCOP) for kaldt klima. De som gjør det har en ekstra kolonne på energimerkingen hvor du kan se årsvarmefaktoren for nordisk klima.

Varmepumper egnet for nordisk klima gir:

  • Effektiv oppvarming ved kald uteluft
  • Effektive og robuste løsninger når det gjelder avriming
  • Kostnadseffektiv oppvarming

Årsak 4: Sikringen er gått

Kan det være at strømtilførselen til varmepumpen er kuttet? Sjekk at hovedbryteren og hovedsikringen fungerer. Sjekk også sikringer og om det er jordbryterfeil på kursen som varmepumpen er tilkoblet. 

Om du opplever at sikringen går hele tiden, kan det være feil i det elektriske systemet. Med andre ord - her må du ta kontakt med en elektriker som bør se på saken.

Om det faktisk viste seg at det var sikringen som hadde gått - husk at når du skrur den på igjen vil varmepumpen trenge litt tid på å komme ordentlig i gang.

Årsak 5: Noe tetter utedelen

Utedelen har den viktige jobben med å hente energien i uteluften som omgjøres til varm luft innendørs. Om snø, is, løv eller annet rusk tetter utedelen, vil varmepumpens evne til å suge luft reduseres.

Dette vil igjen påvirke hvor varmt du får det innendørs, og kan føre til at du tenker den ikke varmer nok, eller i det hele tatt.

Husk altså å se over og rengjøre utedelen i ny og ne, for å sikre at forholdene for å hente uteluft er optimale.

Varmepumpehus

Et varmepumpehus er et nyttig supplement til utedelen. Denne beskytter utedelen mot snø, vind og sol, blader og andre elementer som kan slite på varmepumpa.

Årsak 6: Varmepumpen er gammel

Det er naturlig at varmepumpen blir mindre effektiv når den begynner å trekke på årene. Vanligvis lever en varmepumpe mellom 12-15 år, avhengig av modell og vedlikeholdet som er blitt gjort.

Det kan rett og slett være på tide å bytte ut den gamle traveren dersom varmepumpen din faktisk er blitt så gammel.

Om ingen av disse årsakene ga deg svaret på hvorfor varmepumpen din ikke varmer, kan du sjekke ut flere mulige årsaker i denne nyttige artikkelen

La en montør hjelpe deg - bestill service nå
For å sikre best mulig ytelse og levetid på varmepumpen bør du ha varmepumpeservice hvert andre år. Be om tilbud på service via Tjenestetorget.

Thomas Marthinsen
Thomas Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

La en montør hjelpe deg - bestill service nå

For å sikre best mulig ytelse og levetid på varmepumpen bør du ha varmepumpeservice hvert andre år. Be om tilbud på service via Tjenestetorget.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
La en montør hjelpe deg - bestill service nå
For å sikre best mulig ytelse og levetid på varmepumpen bør du ha varmepumpeservice hvert andre år. Be om tilbud på service via Tjenestetorget.