Wifi-styring: varmepumpe styrt via app
Alt er pakket, dørene er låst, vinduene lukket, blomstene vannet og katten er hos tante. Da er det bare å reise av gårde med god samvittighet til en lengre og velfortjent ferie.
Så sitter du der, enten med paraplydrinken i hånda eller på toget hjem til jul. Det måtte være noe du hadde glemt. Varmepumpa står jo på full guffe hjemme! Hva gjør du?
En varmepumpe med WiFi styring kan styres via mobilen. Du kan justere temperaturen på varmepumpen selv når du ikke befinner deg i huset.
I denne artikkelen kan du lese mer om fjernstyring av varmepumpe. Hvilke funksjoner får du? Hvordan sparer du mer strøm med fjernstyring? Og hvorfor er det lurt å ha det på hytta?
Hvilke funksjoner har du med WiFi-styring av varmepumpe?
Det er mange nyttige funksjoner du får med WiFi-styring, blant annet:
- Du kan få mulighet til å kontrollere alle varmepumpene du har
- Kan starte og stoppe varmepumpen som du selv vil
- Du får varsler ved eventuelle feilmeldinger
- Du kan sjekke romtemperaturen, luftfuktigheten og værdata
- Justering av viftehastighet og varme
- Tidsstyring
- Forskjellige driftsmoduser; typisk Auto, varme, kjøling, tørr, bare vifte, avslått
Strømsparing med WiFi-styring
Med Wifi-styring kan du enkelt skru ned temperaturen i tiden du er borte, og sørge for at den skrus opp igjen før du kommer hjem.
På den måten kan du også sørge for at varmepumpen kan sette i gang i et rolig tempo når du er på vei hjem, og unngå at du bruker unødvendig med strøm på oppvarming når du ikke er tilstedet.
Verdt å huske på er at varmepumper må bruke mer energi på å varme opp et rom som er fullstendig nedkjølt. Derfor er det lurt at du ikke skrur av varmepumpen fullstendig når du er bortreist, med mindre du skal være borte over lengre tid.
Fjernstyring av eldre varmepumper
Nyere varmepumper kommer som regel med innebygget wifi-styring. Men hva om du har en eldre modell?
Om du har en eldre varmepumpe kan du skaffe en wifi-adapter til varmepumpen. Da vil du få en varmepumpe med fjernstyring, uten at du må kjøpe en ny varmepumpe.
Adapteren plasseres gjerne i nærheten av varmepumpen, og kobler seg inn på fjernkontrollsignalet, mens den er koblet opp mot wifi-nettverk for å kunne kobles til telefonen din.
Typisk levetid på en varmepumpe er mellom 12-15 år. Har du hatt varmepumpen i 15 år, er det stor sannsynlighet for at den synger på siste verset. I slike tilfeller kan det være lurt å kjøpe en ny varmepumpe fremfor å skaffe i en adapter.
Fjernstyring av varmepumpe på hytta
Har du WiFi-styring kan du enkelt kontrollere og overvåke temperaturen på hytta når du befinner deg hjemme.
Stabil temperatur på hytta selv når du ikke er tilstedet, er viktig. Dette for å unngå at rør fryser. Holder du en jevn temperatur på for eksempel 17-18 grader kan du unngå dette, i tillegg til at varmepumpen ikke må jobbe knallhardt for å få temperaturen opp fra lavere temperaturer. For jo hardere varmepumpen må jobbe, desto mer strøm bruker den.
Les mer om varmepumpe på hytta i denne artikkelen
SIM-kort
Om du ikke har wifi på hytta finnes det også systemer for varmepumpe-fjernstyring som benytter seg av SMS i stedet for wifi.
Det vil ligne på wifi-styring på mange måter, men i stedet for en app, sender du en SMS med et kodeord som sier hva varmepumpa skal gjøre.
For dette trenger du et eget SIM-kort til adapteren til varmepumpa. Dette trenger ikke koste mye, ettersom du bare skal sende SMS til den.
En liten sum for mer komfortabel hytte, og kanskje blir det enda flere spontanturer dersom du vet at det blir hygge fra det øyeblikket du kommer inn inngangsdøra?
Ulike produsenter kan ha ulike løsninger for WiFi-styring
De ulike varmepumpemerkene har ulike løsninger for WiFi-styring. Her er eksempler på hva to anerkjente produsenter av varmepumpe tilbyr av løsninger.
WiFi styring i Mitsubishi varmepumpe
Flere av Mitsubishi sine varmepumper har innebygget wifi-styring, som kan kobles opp mot deres egen app, som heter MELCloud. Denne er kun kompatibel med offisiell wifi-styring fra Mitsubishi. De har også en egen adapter til sine egne modeller.
I tillegg til dette finnes det også eksterne produsenter av adaptere, som kan ha de samme funksjonene og installeres på flere modeller.
Begge deler kan man kjøpe hos varmepumpeleverandører, så kan du spørre om tips til hva som er best.
Men adapterne - både Mitsubishis eget og eksterne adaptere - er relativt enkle å montere på egenhånd.
WiFi-styring i Panasonic varmepumpe
Panasonic kjører i likhet med Mitsubishi også innebygget wifi-styring. De tilbyr også sitt eget adapter for eldre modeller (Panasonic CZ-TACG1).
Da kan du koble deg opp mot Panasonic Comfort Cloud, og styre varmepumpen via app. Både Mitsubishi og Panasonic lar deg styre flere enheter via samme app.
Mange av de eldre modellene, både Panasonic, Mitsubishi og flere, er også kompatible med eksterne adaptere for wifi-styring. Varmepumpe må du ha montør for å få installert, men wifi-styring gjør du som sagt enkelt på egenhånd.
Pris på fjernstyring av varmepumpe
Dersom du ikke allerede har en varmepumpe med innebygd wifi-styring, kan du altså skaffe deg en adapter for wifi-styring. Enten merkevarenes egne adaptere, eller eksterne produsenter.
Etter et kjapt søk på nettet kan du finne adaptere som strekker seg fra rundt 600 kroner til 2.500 kroner.
Likheten for alle disse adapterne er at de skal kunne fjernstyre varmepumpen. Du bør likevel sammenligne ulike funksjonaliteter på de ulike adapterne, og se hvorvidt du trenger alle tenkelige funksjoner eller ei.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris