Skal du demontere varmepumpe? Vit dette først!
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
En sertifisert montør skal demontere en varmepumpe
Å demontere en varmepumpe selv har vært forbudt siden 2013. Du er nødt til å kontakte en F-gass sertifisert montør for å få gjort dette.
Kravet om å være F-gass sertifisert gjelder fordi en varmepumpe inneholder klimaskadelige gasser. Det er veldig viktig at disse ikke slippes ut i atmosfæren ved slurvete demontering av varmepumpe.
I tillegg er det høyt trykk og temperaturer som kan utsette den som demonterer varmepumpen for skader. Man kan for eksempel bli forbrennes eller få frostskader.
For at det skal være trygt både for folk og klima, bør du derfor be den som skal demontere varmepumpen om å fremlegge sitt F-gass-sertifikat. Dette må alle som driver med montering eller demontering av varmepumpe ha etter 2013.
Skal du flytte varmepumpen?
Om du skal flytte en allerede installert varmepumpe, vil du også her være nødt til å få hjelp av en montør. Her må nemlig varmepumpen først demonteres, og deretter installeres på ny, ønsket plass.
Prisen for å flytte varmepumpe vil neppe gå noe høyere enn vanlig montering, men rørene mellom utedel og innedel kan komme utenom. Du kan fort trenge nye, lengre rør, eller eventuelt å skjøte rørene. Dette kan bli en liten kostnad ekstra.
Det er bare å kontakte varmepumpe-leverandører på vanlig vis, og be om tilbud på en slik prosess.
Les også: Tips for beste plassering av varmepumpe (utedel og innedel)
Hva er F-gass?
Du hører sikkert mye om F-gasser og at alle som jobber med varmepumpe må ha en F-gass-sertifisering. Men hva er F-gass?
Som CO2, metan og nitrogenoksyd er F-gasser med på å øke drivhuseffekten. Forskjellen er at de førstnevnte finnes naturlig, mens F-gasser fremstilles industrielt og er fluorholdige.
Gasser innenfor denne kategorien er:
- HFK (hydrofluorkarboner) finnes i kulde-, klima- og varmepumpeanlegg. HFK-gasser ble introdusert som en erstatning for KFK- og HKFK-gasser på starten av 90-tallet. HFK er ikke med på å bryte ned ozonlaget, men det er sterk vekst av HFK i atmosfæren.
- KFK og HKFK har vært med på å bryte ned ozonlaget. Men etter HFK ble introdusert har bruken av disse avtatt kraftig.
- PFK og SF6 kan oppholde seg i atmosfæren i tusenvis av år, fordi de ikke brytes ned av ultrafiolett stråling. Disse gassene forbindes hovedsakelig med produksjon av aluminium og magnesium.
Derfor er det viktig at disse gassene håndteres riktig av noen med riktig sertifisering.
Vil du lese mer om F-gass? Da anbefaler vi at du tar en kikk i denne artikkelen.
Pris på demontering av varmepumpe
Å demontere varmepumpe koster typisk fra 1.200 kroner til rundt 2.500 kroner.
Men det kommer dog an på mengden arbeid montøren blir nødt til å gjøre. Hvis man må frem med stillas blir det nok ekstra kostnad. Eller om varmepumpe-huset må demonteres i tillegg.
Retur av gamle varmepumper gratis. Men ikke nødvendigvis bortkjøring av den gamle varmepumpen. Dette bør du derfor få greie på i et prisoverslag.
Skal du ha ny varmepumpe, kan det være greit å spørre om en totalpakke med fjerning av den gamle og montering av den nye.
Demontering av varmepumpe og bytte ut med ny
Varmepumper har som regel en levetid på 10-12 år om alt er gjort rett. Dersom du selv installerte den for over 10 år siden, er det antakeligvis grunn til å vurdere en ny varmepumpe.
Vi har laget et skjema som du kan fylle ut. Da gir du litt informasjon om boligen, også sender vi det til flere varmepumpe-leverandører. Da blir du kontaktet av flere for befaring, og kan få tilbud fra flere, som kan gjøre hele jobben med å bytte ut den gamle med en ny varmepumpe.
Leverandørene vet at de konkurrerer om deg som kunde, og vil gi deg sin beste pris.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris