cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Boligalarm
6 min lesetid
Sist oppdatert: 12 mai 2024

Plassering av røykvarsler: Dette bør du vite (med video)

Røykvarsleren din kan redde livet ditt hvis katastrofen skulle inntreffe. Men det avhenger av at du har plassert dem slik at du hører dem og at de faktisk virker. Lurer du på hvor mange røykvarslere det skal være i huset? Eller hvor de skal plasseres for optimal funksjon? Denne artikkelen gir deg svarene.
Er du mer glad i å se video enn å lese, kan du trykke på avspilleren over, hvor Thomas tar deg igjennom plassering av røykvarslere.

Du sjekker kanskje at kokeplaten er avskrudd en ekstra gang før du drar på jobb? Like viktig er det å være påpasselig når du går til sengs også, da de fleste dødsbranner skjer om natten. Hva er riktig plassering av røykvarsleren, slik at du hører den uansett hvor i huset du befinner deg?

Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje i huset ditt. Skal du kunne høre røykvarsleren gjennom etasjene, bør de plasseres nær trappene og der hvor det er høyest under taket. Hver røykvarsler bør ikke være lenger unna hverandre enn 12 meter. Du bør også ha (seriekoblede) røykvarslere på lukkede rom som barnerom og soverom.

Skaff deg ekstra trygghet med boligalarm i dag
Med boligalarm vil alarmsentralen raskt varsles og reagere om alarmen går. Det betyr at både liv og verdifulle gjenstander kan reddes fra brann eller innbrudd - og bidrar til å gi deg en ekstra trygghet i hverdagen.

Hvor mange røykvarslere må jeg ha?

Det anbefales at du har minst en røykvarsler i hver etasje i huset ditt. Når det er sagt: det beste er selvsagt å ha en i hvert eneste rom - særlig på lukkede rom som barnerom, oppholdsrom og soverom. 

Røykvarslere har ofte et støynivå på 80 desibel, som høres godt i de flestes ører. Men hvis rommene er lukket blir lyden redusert til 60 desibel igjennom døra. Dette kan bli et problem – særlig hvis du sover tungt. Derfor bør plassering av røykvarslere på lukkede rom også være en prioritet.

Ved brann er det ekstremt viktig at du og familien din kommer dere ut så fort som mulig. En røykvarsler som mister lydnivå fordi den er ute i gangen bak en lukket soveromsdør, kan være en faktor som stjeler dyrebar tid.

Hvor skal røykvarslere plasseres?

Røykvarslere kan redde liv, i tillegg til å øke sannsynlighetene for at du reagerer raskt. Raskt nok til å unngå at uvurderlige eiendeler går opp i røyk. Men det avhenger av at du hører den.

Og det er nettopp det du må tenke på når du plasserer røykvarslere rundt omkring i huset ditt.

Røykvarslere og plassering

Røykvarslere skal altså høres tydelig. Her er en rask recap av hvordan du burde plassere røykvarsleren:

  • Minst én i hver etasje, ved trappene – men helst i hvert rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom, voksensoverom, barnesoverom, gangen utenfor soverom, stuen og kjellerstuen
  • Maks 12 meters avstand mellom to røykvarslere. De skal høres godt – uansett hvor i huset du er
  • Plasser røykvarsler der det er høyest under taket, og minst en halv meter fra veggen (helst midt i taket). Da vil den lettere kunne fange opp og varsle deg om potensiell brann. Med andre ord: ikke gjem bort røykvarsleren!

Seriekoblede røykvarslere – hvilke rom bør prioriteres?

Har du seriekoblede røykvarslere går alle sammen av når den ene går. 

Å koble røykvarslerne sammen er en smart løsning hvis du har et stort hus med flere etasjer. For eksempel, skulle det brenne i kjeller eller på loft og du har soverom i 2. etasje, vil du bli varslet hvis du har seriekoblet røykvarslerne.

Det anbefales at du seriekobler røykvarslere i alle soverom og rom hvor sannsynlighet for brann er større. Dette gjelder for eksempel et stort kjøkken, stue og rom med mye elektronikk, som Hi-Fi anlegg o.l.

Hver dag oppstår rundt 90 branner i norske husstander. Dette er stort sett brann på kjøkken, og den blir raskt slukket fordi noen befinner seg i huset.

De alvorligste brannene skjer om natten, når folk ligger og sover. Brann om natten er den farligste, fordi den kan ulme i lang tid før den blir oppdaget. De fleste som dør i brann, dør av den svært farlige røyken, og ikke av flammene.

Rundt halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger hvor røykvarslerne ikke har fungert, eller ikke er plassert riktig.

Boligalarm gir deg ekstra trygghet

Boligalarmer kommer gjerne med et brannalarmsystem med seriekoblede røykvarslere. Disse blir installert av fagfolk som har god kunnskap om hvor røykvarslerne skal plasseres i huset ditt.

Om det da skulle det begynne å brenne eller danne seg røyk i kjelleren vil dette også trigge de andre varslerne i huset. Da rekker du å reagere eller evakuere raskt.

I tillegg varsles en sentral om at alarmen din har gått, og du får en tekstmelding eller oppringing fra dem. Dette gir deg en ekstra sikkerhet i at brannvesenet rekker å agere raskt nok til å redde boligen din. Dette er kanskje særlig viktig om det begynner å brenne i huset når du er på ferie, på jobb osv.

Tilbydere av boligalarmer overvåker i tillegg batteriene i røykvarslerne dine. Du får beskjed når batteriet i røykvarslerne er i ferd med å bli dårlige.

Dermed har du en sikkerhet i at alt fungerer som det skal og at du kan sove tryggere.

Vurderer du boligalarm? 
Brannfare er bare én av flere ting som utgjør en potensiell risiko mot huset ditt. Innbrudd er også en trussel, og en boligalarm er en effektiv beskyttelse mot både brann og innbrudd. Skal du gå for en boligalarm er det smart å samle tilbud fra flere leverandører, slik at du kan velge det beste tilbudet. Bare fyll ut skjemaet, så tar vi oss av resten! Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Les også: Komfyrvakt kan redde liv

Sjekkliste: riktig plassering og bruk av røykvarsler:

  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.

  • Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje.

  • Har du en bolig med flere etasjer? Da bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom alle etasjene.

  • Du bør minst ha en røykvarsler per 60 kvadratmeter.

  • Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.

  • Seriekobling av røykvarslere er viktig!

  • Bruk helst optisk røykvarsler

  • Boligalarm gir deg ekstra trygghet 

Røykvarslere for hørselhemmede/døve

Har du nedsatt hørsel eller er døv? Da bør du vite at du har rett til å få en røykvarsler som både blinker, lager lyd og får sengen din til å vibrere.

Røykvarsler på kjøkken?

Det er delte meninger om hvorvidt du bør ha røykvarsler på kjøkkenet ditt. Litt for godt stekt bacon kan få røykvarsleren din til å pipe i panikk, som kan gi en hissig start på din planlagte rolige søndagsfrokost. 

De fleste eksperter er dog enige i at hvis du har et stort kjøkken, kan det være lurt med en røykvarsler også her. 

Ekspertene anbefaler videre at på kjøkkenet er det isåfall smart å gå for en optisk røykvarsler fremfor en ionisk. Den optiske røykvarsleren er rett og slett bedre rustet for å takle et typisk kjøkkenmiljø (med stekeos og varme) enn den ioniske.

Du kan lese mer om forskjellene mellom ionisk og optisk røykvarsler i denne artikkelen

Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.
Tilbakemelding fra brukere
  • Det koster ikke å prøve tjenesten, derimot sparer du mye penger.
    Kjetil Sanstøl
  • Veldig bra tjeneste, er svært fornøyd. Lett å bruke, gode tilbakemeldinger og tips.
    Ida Haus
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer